This is an example of a HTML caption with a link.

Orthopedisch Manuele Therapie

De therapeut
Een 'bottenkraker'. Zo wordt in de volksmond de orthopedische manueel therapeut ook wel genoemd. Daarmee wordt gedoeld op het losmaken van bijvoorbeeld gewricht of ruggenwervel. Maar dat is slechts een deel van de orthopedische manuele therapie. En het gebeurt aanmerkelijk voorzichtiger dan de bijnaam doet vermoeden. Wat een orthopedisch manueel therapeut precies doet, en wat hij voor u kan betekenen, leest u hier.

Eerst nog een ander misverstand uit de wereld helpen. Een orthopedische manueel therapeut behandelt meer dan alleen maar rugklachten. U kunt er terecht voor alle klachten aan het bewegingsapparaat. Ook klachten die na een ongeval optreden, kunnen effectief worden behandeld.

De wervelkolom
Een orthopedische manueel therapeut gaat er bij de meeste klachten vanuit dat de bron in de wervelkolom ligt. Via zenuwbanen in de wervelkolom worden voortdurend ontelbare signaaltjes naar alle delen van het lichaam en hoofd verstuurd. Ontstaat er ergens in de wervelkolom een 'blokkade', bijvoorbeeld door stramme, onwillige ruggenwervels, dan kan dit elders in het lichaam (pijn)klachten veroorzaken.

De behandeling(en)
Om uw 'bewegingsvrijheid' te vergroten en de ergste pijn weg te nemen worden speciale handgrepen toegepast. Die zijn kenmerkend voor de orthopedische manuele therapie. Daarbij wordt lichte druk uitgeoefend op bijvoorbeeld een wervel of gewricht. Pijnlijk is dat vrijwel nooit. Mensen ervaren het eerder als een verlichting omdat de pijn dikwijls voelbaar wegvloeit.

De orthopedische manueel therapeut heft onder andere blokkades in de wervelkolom op, een van de directe veroorzakers van klachten. Maar hij gaat nog een stapje verder. Hij zal samen met u proberen de vinger ├ęcht op de pijnlijke plek te leggen. Waardoor zijn de blokkades ontstaan? Kom het door uw houding tijdens het (bureau)werk? Beweegt u onvoldoende? Of belast u uw rug misschien verkeerd of te veel?

Uw klacht zo breed mogelijk aanpakken. Ook dat is kenmerkend voor de orthopedisch manuele therapie. Wanneer het uwherstel kan bevorderen., zal de therapeut samenwerking zoeken met uw huisarts, specialist of een eventuele andere behandelaar.